Zdrowo jedz i żyj !
Nie musisz przechodzić na restrykcyjną dietę, aby schudnąć. Wystarczy, że zmienisz nieznacznie swoje dotychczasowe nawyki.
Oto zasady zdrowego odżywiania się, które pomogą ci tracić na wadze:
1. Staraj się urozmaicać przygotowywane posiłki. Niech na talerzu będzie różnorodnie i kolorowo.
2. Utrzymuj wagę w granicach prawidłowego BMI. Nadwaga i otyłość jest przyczyną pogorszenia stanu zdrowia.
3. Ćwicz codziennie co najmniej pół godziny, ale niech to będzie intensywny wysiłek. 30 minut to niewiele, a daje pozytywne efekty.
4. Produkty zbożowe z niepełnego przemiału (ciemne) powinny stanowić Twoje główne źródło energii.
5. Pij codziennie szklankę mleka. Wybieraj to 2%. Nie wierz w pogłoski o jego negatywnym działaniu. Jeśli chcesz, możesz je zastąpić jogurtem, kefirem lub twarogiem.
6. Spożywaj mięso, ale z umiarem. Nie musisz go jeść codziennie. Wybieraj chude (drób), a czerwone spożywaj co najwyżej raz w tygodniu.
7. Jedz codziennie min. 0,5 kg warzyw i owoców. Unikaj tych z puszki, gdyż są dosładzane i mają mniej witamin.
8. Jedz ryby co najmniej raz w tygodniu. Wybieraj ryby morskie. Gotuj je na parze bądź duś z niewielka ilością wody pod przykryciem
9. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych, produktów zawierających ,,zły” cholesterol i izomery trans (fast-foody, produkty cukiernicze, dania gotowe)
10. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
11. Nie dosalaj potraw. Unikaj słonych przekąsek. Używaj ziół, które nadadzą potrawom odpowiedni smak.
12. Nie jedz w stresie i pośpiechu.
13. Staraj się nie jadać na mieście, a jeśli musisz to wybieraj tradycyjne zestawy obiadowe o małej objętości.
14. Zamiast smażyć lub grillować- gotuj na parze, piecz ,,w rękawie”, duś
15. Pij ok. 2 litrów wody. Więcej podczas upałów, w trakcie wysiłku fizycznego, w ciąży i podczas odchudzania
16. Alkohol - tylko od święta i w małych ilościach.
Jak wygląda jadłospis zdrowego odżywiania?
Śniadanie
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
chleb posmaruj masłem. Orzechy rozdrobnij. Dodaj do sera i wymieszaj z jogurtem. Posmaruj chleb pastą i zjedz.
· Jogurt naturalny, 2% tłuszczu (10 1 łyżka)Informacja
· Ser twarogowy chudy (50 2 grube plasterki)Informacja
· Masło śmietankowe (10 2 łyżeczki)Informacja
· Chleb żytni pełnoziarnisty (70 2 kromki)Informacja
· Orzechy włoskie (15 2 sztuki)
II śniadanie
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
szynkę pokrój w kwadraciki, pomidora w kostkę. Połącz warzywa z kukurydzą i wymieszaj z majonezem oraz jogurtem. Zjedz z chlebem.
· Jogurt naturalny, 2% tłuszczu (10 1 łyżka)Informacja
· Szynka wiejska (20 1 plasterek)Informacja
· Chleb chrupki (10 1 kawałek)Informacja
· Pomidor (100 1 sztuka)Informacja
· Kukurydza, konserwowa (30 2 łyżki)Informacja
· Majonez (5 1 łyżeczka)
Obiad
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
mleko, mąkę i jajko wymieszaj. Usmaż naleśniki na patelni bez tłuszczu. Soczewicę ugotuj. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę, uduś na oleju. Do warzyw dodaj soczewicę i podgrzej. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz połóż na naleśniku i zawiń. Zjedz popijając sokiem.
· Jajko kurze całe (25 1/2 sztuki)Informacja
· Olej rzepakowy uniwersalny (10 1 łyżka)Informacja
· Mąka pszenna, typ 550 (30 3 łyżki)Informacja
· Cebula (20 2 plasterki)Informacja
· Pietruszka, liście (5 1 łyżeczka posiekanych liści)Informacja
· Pomidor (100 1 sztuka)Informacja
· Sok pomarańczowy (200 niepełna szklanka)Informacja
· Soczewica (70 1/2 szklanki)Informacja
· Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu (50 3 łyżki)
Podwieczorek
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
zmiksuj jabłko z kefirem. Wypij.
· Kefir, 2% tłuszczu (200 niepełna szklanka)Informacja
· Jabłko (150 1 sztuka)
Kolacja
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
makaron ugotuj na półtwardo. Paprykę pokój na kawałki, a cebulę w kostkę i podduś warzywa z jogurtem i koncentratem. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj. Całość posyp startym serem. Piecz w 200 st. C przez 30 min.
· Jogurt naturalny, 2% tłuszczu (20 2 łyżki)Informacja
· Ser, Edamski tłusty (30 2 plasterki)Informacja
· Makaron dwujajeczny (30 3 łyżki suchego makaronu)Informacja
· Cebula (20 2 plasterki)Informacja
· Papryka czerwona (200 1 mała sztuka)Informacja
· Koncentrat pomidorowy, 30% (5 1 łyżeczka)
Źródło: kalorynka.pl
Źródło: kalorynka.pl
Komentarze
Prześlij komentarz