Deser? Proszę bardzo
Tiramisu prosto z Italii
Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów.
Delikatny w konsystencji, o mocno kawowym smaku i aromacie, przypada do
gustu nawet tym, którzy nie są fanami popularnego we Włoszech trunku.
Tiramisu przyrządza się na bazie podłużnych biszkoptów, maczanych w
espresso. Trzy warstwy biszkoptów przekładane są kremową masą z jajek i
sera mascarpone, za każdym razem obficie posypaną kakao. Najlepszego
Tiramisu można oczywiście spróbować we Włoszech, jednak jest ono również
bardzo proste do samodzielnego przyrządzenia w domu.
Baklava – chrupiąca, słodka i pożywna
Popularna w krajach bałkańskich i
bliskowschodnich baklava, to słodki, klejący, z wierzchu chrupiący deser
z mnóstwem orzechów. W zależności od regionu, mogą to być pistacje,
migdały, orzechy włoskie, laskowe albo mieszanka dowolnych. Jednym z
podstawowych składników jest ciasto filo (bardzo cienkie płaty),
układane warstwowo, przekładane posiekanymi lub zmielonymi orzechami. Po
upieczeniu ciasto polewa się syropem cukrowym i posypuje dodatkową
porcją orzechów.
Klasztorne ciasteczka – Pastéis de Belém
Niesamowicie pyszne ciasteczka, popularne w Lizbonie i całej Portugalii, można bez wahania umieścić na liście: „Najlepsze desery świata”.
Oryginalne można zakupić w lizbońskiej dzielnicy Belém, przy Klasztorze
Hieronimitów. Przepis na Pastéis de Belém nie zmienił się od prawie 200
lat, jest pilnie strzeżony i znany tylko w niewielkim gronie.
W wielu cukierniach w Lizbonie za ok. 1
EUR zakupimy natomiast Pastel de Nata, które w smaku są bardzo zbliżone
do oryginału. Ciasteczka podawane są na ciepło i tak smakują najlepiej. W
chrupiącym cieście, pod karmelową, lekko przypaloną skórką, kryje się
delikatny krem budyniowy. Całość dopełnia dodatek cynamonu i cukru
pudru. Ciasteczka są słodkie, jednak można by jeść je bez końca.
Shoga Senbei – imbirowe ciasteczka prosto z Japonii
Kuchnia dalekowschodnia słynie z
zamiłowania do wyrazistych, aromatycznych przypraw, nie brakuje w niej
zatem również imbiru. Jest on nieodłącznym elementem szczególnie w potrawach japońskich.
Nic zatem dziwnego, że znalazł on zastosowanie także w słodkich
wypiekach. Imbirowe ciasteczka, czyli Shoga Senbei, to bardziej
przekąska niż deser, ale warto o nich wspomnieć. Chrupiące, bardzo
słodkie ciasteczka (nazywane również wafelkami) o mocnym, imbirowym
smaku, z pewnością przypadną do gustu fanom słodyczy i korzennej
przyprawy. Doskonale pasują do zimnej lub gorącej japońskiej herbaty.
Wiedeński Tort Sachera
Oryginalny
Tort Sachera to jeden z najsłynniejszych na świecie tortów
czekoladowych, którego receptura jest pilnie strzeżona od 1832 roku.
Delikatne ciasto czekoladowe, przekładane owocowym dżemem, polane pyszną
polewą czekoladową i chłodzone. Tort najlepiej smakuje podany z
odrobiną niesłodzonej bitej śmietany do filiżanki dobrej kawy lub
herbaty. Sacher Torte pochodzi z Wiednia i jest nieodłącznie związany z
Hotelem Sacher. Aby go spróbować, nie trzeba jednak odwiedzać stolicy
Austrii. Wystarczy zamówić go za pomocą strony internetowej hotelu.
Koszt jest niemały – oryginalny, pięknie zapakowany torcik o wadze 0,6
kg, kosztuje 23,30 EUR. Dostępne są również większe rozmiary.
Gül Lokum – tureckie galaretki
Tureckie słodycze znane są na całym
świecie, a kto pojedzie do tego kraju, nie jest w stanie im się oprzeć.
Na liście wartych spróbowania musi znaleźć się Gül Lokum. Jest to
rodzaju galaretki, otoczonej cukrem pudrem. Galaretka może mieć dowolny
smak, a co za tym idzie – kolor. W tureckich sklepach popularnością
cieszą się różane, owocowe, miętowe itp. Można spotkać je także z innymi
dodatkami. Z racji tego, że Turcy słyną z przepysznych bakalii, można
spotkać również wersje tego przysmaku, np. z orzechami, a nawet z
wiórkami kokosowymi.
Leche frita, czyli smażone mleko
Smażone mleko to tradycyjny, hiszpański
deser, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Najpopularniejszy jest na północy kraju. Do jego przygotowania potrzeba
tylko kilku składników, a samo wykonanie jest bardzo proste. Podstawę
stanowi oczywiście mleko, cukier, skrobia ziemniaczana lub kukurydziana.
Pożądaną masę uzyskujemy poprzez odpowiednie gotowanie składników. W
zależności od tego, jaki chcemy uzyskać smak, do gotującego się mleka
dodajemy skórkę pomarańczową i cynamon lub wanilię. Gotowy budyń należy
przelać do prostokątnego naczynia i schłodzić przez kilka godzin. Po tym
czasie masę kroi się na mniejsze kawałki, obtacza w mieszance jajka i
mąki kukurydzianej, a następnie smaży na rozgrzanym tłuszczu. Można
również ciepłe posypać cynamonem, cukrem pudrem. Leche frita to
wspaniała słodkość, z wierzchu chrupiąca, a w środku rozpływająca się w
ustach.
Elegancki Crème Brûlée
Po najlepsze desery świata można
udać się do Francji. Powszechnie znany jako francuski deser, Crème
Brûlée pochodzi jednak pierwotnie z Hiszpanii lub Anglii. Delikatny krem
waniliowy pod chrupiącą warstwą karmelu, to nie tylko pyszny, ale i
bardzo elegancki deser, a do tego bardzo prosty w wykonaniu. Crème
Brûlée to dokładnie cztery składniki: śmietanka kremówka, żółtka, cukier
oraz wanilia. Po przygotowaniu, masę należy schłodzić, a następnie
posypać cukrem, który karmelizuje się przy pomocy specjalnego palnika.
Zimny krem pod ciepłą warstwą karmelu to połączenie doskonałe, którego
każdy musi spróbować – a najlepiej zrobić to we Francji.
Najlepsze desery świata – szkockie Yum Yums
Szkocki przysmak o zabawnej nazwie Yum
Yums to połączenie pączka i francuskiego rogalika. Ciasto pochodzi co
prawda z Holandii, jednak w Szkocji zyskało największą popularność i
swoją oryginalną nazwę. Pączki są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii,
można je kupić nie tylko w cukierniach, ale nawet w marketach przez cały
rok. Przygotowywane z mąki, wody, jajek, drożdży i masła, musi zostać
poddane procesowi odpowiedniego składania i wałkowania. Gotowe ciasto
kroi się na paski, a następnie zaplata w krótkie warkocze. Kiedy pączki
podrosną, są smażone na głębokim tłuszczu i polewane lukrem. Delikatne,
pyszne, słodkie i rozpływające się w ustach. Czego więcej nam trzeba?
Rasgulla – serowe piłki
Jednym z najpopularniejszych deserów w
Azji Południowej jest Rasgulla. Co prawda pochodzi z Bangladeszu, jednak
smakołyku można uraczyć również w Indiach. Gąbczaste kule serowe,
powstają z twarogu z pełnotłustego mleka, mąki, odrobiny soku z limonki,
gotowane są w syropie z wody i cukru, co nadaje im słodkości. Do syropu
można dodać również wody różanej, kardamonu lub kilka nitek szafranu.
Dzięki temu Rasgulla nabierze charakterystycznego smaku. Deser podaje
się zazwyczaj na zimno. Ale uwaga! Podobno jak raz spróbujesz
rozpływającej się w ustach serowej piłeczki, będziesz chciał jeść i jeść
i jeść…
Żródło:http://blog.bluesky.pl/najlepsze-desery-swiata/
Komentarze
Prześlij komentarz