Najlepsze z makaronem


Zapiekanka makaronowa


Dziś mamy dla Ciebie POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z szynką - przygotujesz ją bardzo szybko! Jest to więc świetna propozycją dla osób zapracowanych, które jednak nie wyobrażają sobie dnia bez pysznego, domowego obiadu!
Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Zawartość POMYSŁU NA ... rozprowadź w 100 ml śmietanki 12% i 600 ml wody.
  2. Zagotuj od czasu do czasu mieszając.
  3. Gotuj jeszcze minutę.
  4. Szynkę i boczek pokrój w paski.
  5. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  6. Posiekaj cebulę.
  7. Szynkę, boczek, pomidory i cebulę oraz surowy makaron wymieszaj z produktem POMYSŁ NA... .
  8. Wyłóż do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania, posyp serem.
  9. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
  10. Piecz 30 minut.
  11. Podawaj jako samodzielne danie.

Tagliatelle z sosem serowo-pieczarkowym




Proste, pyszne i dekoracyjne wstążki (tagliatelle) z Sosem serowo-pieczarkowym Italia WINIARY. Ugotowany makaron mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i Sosem, posypujemy wysmażoną na chrupko szynką oraz dekorujemy pięknie pomidorkami koktajlowymi (mogą być świeże lub podsmażone na oleju). Danie doskonale smakuje z mixem kolorowych sałat z lekkim sosem.

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Szynkę pokrój na kawałki, wysmaż na oleju na chrupko, wyjmij z patelni.
  3. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój na ćwiartki, podsmaż (6 -7 minut), na tłuszczu z szynki.
  4. Śmietankę połącz z 200 ml zimnej wody i wsyp zawartość z opakowania Sosu serowo-pieczarkowego Italia WINIARY. Następnie wymieszaj i wlej na patelnię, mieszając zagotuj.
  5. Makaron przełóż na patelnię, wymieszaj, przełóż porcje na talerze i każdy posyp szynką.
  6. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
  7. Możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi podsmażonymi na oleju.


Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym




Rurki z kurczakiem w sosie śmietankowym to znakomity pomysł na obiad z piersią z kurczaka i Sosem Na Każdy Dzień Pieczarkowym WINIARY. Smażone kawałeczki filetu z kurczaka z cebulką, podawane z makaronem rurki i polane sosem pieczarkowym to danie idealne na obiad dla młodszych i starszych. Makaron z kurczakiem możesz dodatkowo posypać szczypiorkiem i startym żółtym serem (np. parmezanem).
Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Sos przygotuj w 250 ml wody i śmietance.
  2. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, odsącz.
  3. Mięso pokrój w paski.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj mięso, podsmaż, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Zawartość patelni połącz z makaronem i sosem, podgrzej.
  6. Rozłóż na talerze, posyp szczypiorkiem i serem.

Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami




Kolorowy, jesienny obiad z patelni dla całej rodziny czyli makaron z dynią, czosnkiem i grzybami. Można go przyrządzić z dodatkiem świeżych lub mrożonych borowików, podgrzybków albo kurek, które dodajemy do kawałków dyni, podsmażanej z cebulą, czosnkiem oraz kostką Bulionu warzywnego WINIARY i świeżym tymiankiem.

Dyniowo-grzybowy sos doprawiamy słodką śmietanką i podajemy z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Danie posypujemy rozmarynem i tartym parmezanem.

Sposób przygotowania

  1. Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
  2. Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona. Miąższ pokrój w kostkę, ok. 1 cm.
  3. Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu w posolonej wodzie, odsącz i przelej zimna wodą.
  4. Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni, zeszklij cebulę (około 2 minuty), pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. Dodaj dynię i pokruszoną kostkę bulionową. Smaż przez około 7-10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie miękka. Dodaj grzyby, tymianek i smaż dalej przez około 3 minuty. Wlej śmietankę, zagotuj.
  5. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez około minutę aż sos zgęstnieje.
  6. Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka a sos będzie już odpowiednio gęsty, podlej odrobiną wody, przykryj patelnię pokrywą i dalej gotuj aż dynia będzie miękka.
  7. Odcedzony makaron włóż z powrotem do garnka, skrop oliwą, wymieszaj i przełóż na patelnię do sosu.
  8. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem i udekoruj rozmarynem.

Komentarze

Popularne posty