Najlepsze z makaronem
Zapiekanka makaronowa
Dziś mamy dla Ciebie POMYSŁ
NA... zapiekankę makaronową z szynką - przygotujesz ją bardzo szybko!
Jest to więc świetna propozycją dla osób zapracowanych, które jednak nie
wyobrażają sobie dnia bez pysznego, domowego obiadu!
Smacznego!
Sposób przygotowania
- Zawartość POMYSŁU NA ... rozprowadź w 100 ml śmietanki 12% i 600 ml wody.
- Zagotuj od czasu do czasu mieszając.
- Gotuj jeszcze minutę.
- Szynkę i boczek pokrój w paski.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Posiekaj cebulę.
- Szynkę, boczek, pomidory i cebulę oraz surowy makaron wymieszaj z produktem POMYSŁ NA... .
- Wyłóż do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania, posyp serem.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
- Piecz 30 minut.
- Podawaj jako samodzielne danie.
Tagliatelle z sosem serowo-pieczarkowym
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
- Szynkę pokrój na kawałki, wysmaż na oleju na chrupko, wyjmij z patelni.
- Pieczarki oczyść, umyj i pokrój na ćwiartki, podsmaż (6 -7 minut), na tłuszczu z szynki.
- Śmietankę połącz z 200 ml zimnej wody i wsyp zawartość z opakowania Sosu serowo-pieczarkowego Italia WINIARY. Następnie wymieszaj i wlej na patelnię, mieszając zagotuj.
- Makaron przełóż na patelnię, wymieszaj, przełóż porcje na talerze i każdy posyp szynką.
- Podawaj zaraz po przygotowaniu.
- Możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi podsmażonymi na oleju.
Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Rurki z kurczakiem w sosie śmietankowym to znakomity pomysł na obiad z piersią z kurczaka i Sosem Na Każdy Dzień Pieczarkowym WINIARY. Smażone kawałeczki filetu z kurczaka z cebulką, podawane z makaronem rurki i polane sosem pieczarkowym to danie idealne na obiad dla młodszych i starszych. Makaron z kurczakiem możesz dodatkowo posypać szczypiorkiem i startym żółtym serem (np. parmezanem).
Smacznego!
Sposób przygotowania
- Sos przygotuj w 250 ml wody i śmietance.
- Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, odsącz.
- Mięso pokrój w paski.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj mięso, podsmaż, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zawartość patelni połącz z makaronem i sosem, podgrzej.
- Rozłóż na talerze, posyp szczypiorkiem i serem.
Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami
Dyniowo-grzybowy sos doprawiamy słodką śmietanką i podajemy
z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Danie posypujemy rozmarynem
i tartym parmezanem.
Sposób przygotowania
- Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
- Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona. Miąższ pokrój w kostkę, ok. 1 cm.
- Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu w posolonej wodzie, odsącz i przelej zimna wodą.
- Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni, zeszklij cebulę (około 2 minuty), pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. Dodaj dynię i pokruszoną kostkę bulionową. Smaż przez około 7-10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie miękka. Dodaj grzyby, tymianek i smaż dalej przez około 3 minuty. Wlej śmietankę, zagotuj.
- Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez około minutę aż sos zgęstnieje.
- Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka a sos będzie już odpowiednio gęsty, podlej odrobiną wody, przykryj patelnię pokrywą i dalej gotuj aż dynia będzie miękka.
- Odcedzony makaron włóż z powrotem do garnka, skrop oliwą, wymieszaj i przełóż na patelnię do sosu.
- Rozłóż na talerze, posyp parmezanem i udekoruj rozmarynem.
Komentarze
Prześlij komentarz