Gotowanie; droga i pasja




Gastronomia (z grec. gaster - "żołądek", nómos - "prawo", "ustawa") – rodzaj działalności gospodarczej polegającej na prowadzeniu otwartych zakładów żywienia zbiorowego (np. restauracjibarówstołówek itp.). Także sztuka przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną. Gastronomia to również wiedza o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu potraw, komponowaniu posiłków, o tradycjach kulinarnych oraz zwyczajach i obyczajach związanych z jedzeniem.





Wyróżniamy wiele kuchni świata wymienimy te najlepsze

Niemcy

Podczas zagranicznych podróży zawsze chętnie próbujemy lokalnych specjałów. Który kraj oferuje nam najlepszą kuchnię? Zobacz jakie miejsca wskazali ankietowani turyści!

Choć kuchnia niemiecka uważana jest powszechnie za dość ciężką i kaloryczną, ma wielu zwolenników. 7 proc. badanych wskazało właśnie specjały kulinarne z kraju nad Odrą. Do potraw narodowych zaliczamy golonkę z kapustą lub grochem puree, różnego rodzaju kiełbaski i pieczone ziemniaki. A do posiłku obowiązkowo kufel piwa!

Potrawa niemiecka:

Brägele

Znalezione obrazy dla zapytania Brägele  
Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki butarisu, klarowanego masła lub 3 łyżki oliwy z pestek winogron
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku
  • zielona pietruszka do posypania
  • maślanka lub kefir do podania (według uznania)
  • 1.Ziemniaki obrać, wypłukać, osuszyć. Pokroić w niezbyt cienkie talarki, a najlepiej zetrzeć na szatkownicy. Dużą patelnię o grubym dnie (najlepiej żeliwną) dobrze rozgrzać i na gorącej rozgrzać tłuszcz. 
    2. Wrzucić ziemniaki i podsmażać na sporym ogniu, aby dokładnie się przypiekły - najwygodniej jest od czasu do czasu podrzucać patelnią, ponieważ mieszanie może połamać plasterki.
    3. Kiedy większość plasterków nabierze złotego koloru, lekko je posolić, popieprzyć, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić ok. 15 - 20 minut (można w tym czasie przemieszać 2 razy).
    4. Jeszcze raz doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem, dusić jeszcze 2 minuty; powinny być ładnie podpieczone i bardzo miękkie.
                  Podawać gorące, posypane natką pietruszki. Oryginalnie podawane są same lub jako dodatek do mięs, ja zrobiłam je na obiad i podałam do nich schłodzoną maślankę. Koniecznie wypróbujcie! :)  
Zródło http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/2012/04/bragele.html

 Francja

Kuchnia francuska słynie na całym świecie ze swoich specjałów. Charakteryzuje się dużą różnorodnością - każdy region oferuje lokalne dania o wspaniałych tradycjach. Cecha wspólna to wysoka jakość i świeżość. W Normandii należy zwrócić uwagę na owoce morza, w Dolinie Loary kozie sery, a w Burgundii słynne ślimaki. Na kuchnię francuską głosowało 8,5 proc. badanych.

QUICHE NIÇOISE

Znalezione obrazy dla zapytania QUICHE NIÇOISE

Przepis

  • Ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, posiekane masło oraz jajko. Rozetrzeć palcami masło z jajkiem, następnie stopniowo dodawać do nich mąkę cały czas rozcierając w palcach składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać mleko i szybko (krótko) zagnieść gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką (stolnicę i wałek) rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Podczas rozwałkowywania często przesuwać i przewracać ciasto, wówczas nie będzie się kleiło i przywierało do stolnicy i wałka. Ciasto przenieść do formy i wylepić dno oraz boki. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Spód tarty podziurkować widelcem, dno i boki okryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), na dno wysypać suchą fasolę. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć folię i obciążenie i piec dalej przez około 13 minut na złoty kolor. Wyjąć ciasto, piekarnika nie wyłączać. W czasie gdy piecze się spód możemy przygotować nadzienie:
  • Fasolkę rozmrozić na sitku przelewając ciepłą wodą, odcedzić. Wyjąć z zalewy tuńczyka, karczochy i oliwki. Paprykę pokroić na paski.
  • Masa jajeczna: W misce zmiksować jajka z żółtkami (nie ubijać), następnie dodać śmietankę, mascarpone i mleko, doprawić solą i znów zmiksować na jednolitą masę.
  • Składniki ułożyć w formie, zalać masą jajeczną i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut, do czasu aż masa będzie już ścięta (najlepiej aby była jeszcze miękka).
  • Podawać z sałatką z rukoli, pokrojonych pomidorków koktajlowych, obranego i pokrojonego na plasterki ogórka. Sałatkę doprawić winegretem (w równych proporcjach oliwa extra vergine, sok z cytryny, syrop z agawy lub klonowy, doprawione solą i pieprzem).
Zródłó http://www.kwestiasmaku.com/

Tajlandia

Kuchnia tajska uchodzi za jedną z najbardziej oryginalnych na świecie. Charakterystyczne składniki to mleko kokosowe oraz aromatyczne przyprawy: trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki. Dużą rolę odgrywają także owoce morza. 9 proc. badanych turystów wskazało tę orientalną kuchnię.

Pad thai

Znalezione obrazy dla zapytania pad thai

Przepis

PRZYGOTOWANIE

  • Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
  • Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.
  • W dużym woku lub patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki, po chwili włożyć suszone krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę.
  • Dodać krewetki lub kurczaka lub pokrojone tofu i smażyć przez ok. 2-3 minuty. Wbić jajka, podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając. 
  • Dodać makaron i smażyć mieszając przez ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).
  • Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.
  • Posypać orzeszkami ziemnymi rozgniecionymi na miazgę w moździerzu i zachowaną częścią kiełków oraz dymki.
Zrodło:http://www.kwestiasmaku.com/

Grecja

Trzecie miejsce w zestawieniu zajmuje, uchodząca za zdrową i prostą, kuchnia grecka. Jest ona typowo śródziemnomorska, charakterystyczne składniki to oliwa z oliwek, warzywa i owoce, świeże zioła oraz owoce morza. Jeśli chodzi o mięsa, najpopularniejsza jest baranina. 10 proc. ankietowanych wybrało kuchnię grecką. 

MOUSSAKA

Znalezione obrazy dla zapytania Musaka

Przepis

PRZYGOTOWANIE

  • Bakłażany: Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc. Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plasterki ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 - 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 - 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski.
  • Sos mięsno-pomidorowy: Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Wlać wino a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Zrodło:http://www.kwestiasmaku.com/

Hiszpania

Termin kuchnia hiszpańska, podobnie jak w przypadku Francji, jest bardzo niejednoznaczny i obejmuje regionalne potrawy śródziemnomorskie, jak i tradycje kulinarne Galicji. Należy z pewnością wymienić tapas - wszelkiego rodzaju zakąski, paellę czy gazpacho. 11 proc. badanych turystów wskazało właśnie Hiszpanię, jako ojczyznę pysznego jedzenia.

PAELLA Z OŚMIORNICĄ I SZPARAGAMI

Znalezione obrazy dla zapytania PAELLA Z OŚMIORNICĄ I SZPARAGAMI

Przepis

PRZYGOTOWANIE

  • Ośmiornicę ugotować jak w TYM PRZEPISIE. Na patelni o średnicy 26 cm na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodając posiekany czosnek. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, chwilę podsmażyć następnie wlać wino i odparować. Dodać ryż, szafran i paprykę w proszku, wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty.
  • Wlać gorący wywar z ośmiornicy i gorącą wodę (lub bulion) i zagotować. W razie potrzeby doprawić solą. Dodać szczyptę pieprzu. Gotować przez 12 minut na większym ogniu bez przykrycia i bez mieszania. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
  • Szparagi umyć, odłamać twarde końce, resztę łodyg pokroić na kawałki. Na ryżu ułożyć kawałki ugotowanej ośmiornicy oraz szparagi, patelnię przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 6 minut (zamiast dopiekać w piekarniku przykrytą paellę można też pozostawić na ten czas na kuchence na małym ogniu). Wyjąć z piekarnika i otworzyć po upływie 3 minut.
  • W czasie gdy dopieka się paella przygotować pesto: do pojemniczka rozdrabniacza włożyć liście natki, dodać oliwę, czosnek, sól i pieprz i zmiksować na pesto. Paellę udekorować rukolą i polać pesto.
Zrodło:http://www.kwestiasmaku.com/

Włochy

Włochy zdecydowanie zwyciężyły w rankingu - aż 26 proc. ankietowanych potwierdziło, że nigdzie indziej nie skosztowało lepszych potraw! Pizza, lasagne, spaghetti, ravioli - to tylko kilka powodów, dzięki którym kuchnia włoska jest słynna na całym świecie. Klimat śródziemnomorski sprzyja powstawaniu prawdziwych rozkoszy podniebienia.

PIZZA Z GORGONZOLĄ I POMIDORAMI

Znalezione obrazy dla zapytania PIZZA Z GORGONZOLĄ I POMIDORAMI

PRZYGOTOWANIE

  • Ciasto: Drożdże wymieszać w kubku z 100 ml ciepłego mleka, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać resztę ciepłego mleka, sól, świeżo zmielony pieprz, spieniony (!) rozczyn drożdży, oliwę. Mieszać delikatnie i powoli drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut (można mikserem z końcówką - hak). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
  • Sos pomidorowy: Pomidory z puszki zagotować razem z oliwą, solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem a następnie gotować jeszcze przez około 15 minut pod przykryciem.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki (tortownicy) posmarowanej oliwą, o średnicy około 22 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem ze ściereczki (można przyspieszyć ten etap stawiając blaszkę z ciastem na otwartych drzwiczkach nagrzewającego się piekarnika).
  • Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 250℃). Podrośnięte ciasto na pizze posmarować 3 łyżkami sosu pomidorowego (połowa sosu pozostanie nam do wykorzystania przy następnej okazji). Dodać posiekane chili, pokrojone na półplasterki pomidory, posypać cebulą pokrojoną w piórka.
  • Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Piec przez około 10 minut (aby mocniej zrumienić brzegi w trakcie pieczenia włączam funkcję grilla, dzięki czemu pizza jest bardziej chrupiąca), następnie położyć kawałki sera mozzarella i gorgonzoli i piec jeszcze przez 2-3 minuty aż ser się roztopi.
  • Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami rukoli lub bazylii oraz świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zrodło:http://www.kwestiasmaku.com/

Komentarze

Popularne posty