Cukinia? czemu nie... :)




Lazania (lasagne) z cukinii i mielonego mięsa
  
50 minut
bardzo łatwe
niedrogie danie
Porcje: 4-6



















Tym razem lazania (lasagne) bez makaronu, ale za to z dużą ilością mięciutkiej i smakowitej cukinii. Czego tu jeszcze nie ma? Prawie nie ma mąki - dodajemy jej do sosu tylko łyżkę. Prawie nie ma tłuszczu - na 4 spore porcje używamy tylko łyżkę masła i dwie łyżki oleju. Nie ma wieprzowiny, bo nadzienie robimy z mięsa drobiowego.
Hmhm... co w takim razie jest w tej lazanii? Otóż jest w niej mnóstwo zdrowia i... smaku! Tak, bo to taka zdrowa lazania, która mimo tego, że mało w niej składników, to smaczna jest mocno i ma mnóstwo cennych dla organizmu witamin i mikroelementów.
Aha, nie ma w niej też sera :) Ale jak lubisz ser, możesz ją nim posypać przed włożeniem do piekarnika. Ale wtedy będzie znacznie bardziej kaloryczna :) Jeśli jest to dla Ciebie ważne, nie dawaj sera, a smak i tak Cię bardzo miło zaskoczy :)

Jeszcze jedna uwaga - podana ilość cukinii, czyli cztery o wadze 1 kg jest prawidłowa. Nie myśl, że jest jej za dużo, tyle właśnie ma być - cukinia podczas zapiekania mocno bowiem straci na objętości.

Aha, jeszcze słowo o mięsie mielonym. Najlepsze jest takie, które zmielisz w domu. NIE kupuj żadnego mielonego mięsa w supermaketach. Najlepiej kup całą pierść lub kawałek indyka i zmiel w domu. Będziesz mieć pewność, że nie ma w nim soli oraz "pysznych" dodatków i wypełniaczy...
Jak każda lazania - także i ta - smakuje najlepiej drugiego dnia po odgrzaniu. Ale jeśli chcesz właśnie takiej spróbować, zrób od razu podwójną porcję...

Składniki

"lazania z cukinii":
4 średniej wielkości cukinie o łącznej wadze 1 kg

nadzienie:
1/2 kg mielonego mięsa drobionego (z kurczaka lub indyka)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
1 szklanka mleka (250 ml)
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 łyżka suszonej bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru

sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 czubata łyżka pszennej mąki
2 szklanki zimnego mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki tartej bułki
olej do wysmarowania form

Przepis

  1. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Obrany ząbek czosnku pokrój na cienki plasterki. Natkę przebierz, usuń grube łodyżki, listki drobno posiekaj.
  2. Umyte i osuszone cukinie pokrój na cienki pasy - najłatwiej zrobisz to za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry cukinii włóż do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego, lekko posól, skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 8-10 minut - wyjmij, kiedy plastry cukinii zaczną się przypalać na brzegach. Ostaw do wystygnięcia.
  3. W garnku lub dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaż dwie minuty, cały czas mieszając, aż się lekko zeszkli. Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę.
  4. Do cebuli dodaj mielone mięso, smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając i rozbijając mięso na małe kawałki.
  5. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, szklankę mleka, dopraw bazylią, solą, cukrem i pieprzem. Postaw na średnim małym ogniu i gotuj co jakiś mieszając przez 15-20 minut, aż mleko odparuje w połowie. Zestaw z ognia. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
  6. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i smaż, energicznie mieszając przez minutę. Garnek zestaw z ognia, wlej zimne mleko, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź sos do wrzenia, bardzo często mieszając. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wlej do niego kilka łyżek sosu beszamelowego, na nim ułóż warstwę cukinii, na niej ułóż warstwę nadzienia. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników - na górze niech będzie warstwa cukinii.
  8. Zapiekankę polej sosem beszamelowym i posyp tartą bułką.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30-35 minut, aż wierzch zacznie się ładnie rumienić.
  10. Podawaj z dużą ilością sałaty z sosem vinegret.


Zapiekanka z cukinii "na bogato"

  
70 minut
bardzo łatwe
tanie danie
Porcje: 6-8
















Możesz zrobić tę zapiekankę dokładnie według przepisu. Ale... nie musisz :)

Możesz do niej dodać to, na co masz ochotę. A ja nie wiem, na co masz ochotę :) Może gdybym założył różową koszulę, jak pewien znany wróż... :) Może na kawałki podsmażonego boczku lub dobrej kiełbasy? A może na kawałki suszonych pomidorów? Paski gotowanej szynki? Albo inny zestaw ziół? Naprawdę nie wiem ;)

Ale może za pierwszym razem zrób zapiekankę dokładnie według przepisu :) Jest bardzo fajna - lekka i jednocześnie sycąca. Zdrowa i optymistycznie zielona. Niedroga i łatwa w przygotowaniu. Smakuje dobrze od razu po wyjęciu z piekarnika, ale smakuje również podgrzana na drugi dzień.

Najlepsza forma do upieczenia tej zapiekanki? To forma metalowa do pieczenia RR (33 x 23 cm) Wilton - używam jej od wielu lat i osobiście Ci ją polecam.

To forma z serii RR - bardzo lubianej przez piekące osoby. Szybko i równomiernie się rozgrzewa. Praktycznie nic do niej nie przywiera - bo jest pokryta trwałą powłoką antyadhezyjną. Wystarczy odrobina tłuszczu, by zapiekanki i wypieki same z niej wyskakiwały. Łatwo się myje. Wszystkie formy Wilton RR możesz kupić w mniamowym sklepie.
Kliknij i kup, będziesz zachwycona, a Twoje zapiekanki i wypieki będą zawsze udane :)

Składniki

4 cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg
3 ziemniaki "sałatkowe" (czyli nie rozpadające się podczas gotowania) - około 40 dag
1 cebula średniej wielkości
1 por - tylko biała część - około 15-20 cm
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki startego żółtego sera
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)
2 jajka
2 łyzki tartej bułki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej - najlepsza z Manufaktury Smaku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz - najlepszy z Manufaktury Smaku

na wierzch:
3/4 szklanki startego żółtego sera

papier do pieczenia do wyłożenia formy  

Przepis

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj na parze do średniej miękkości - powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem (od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości).
  2. Pora pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach (najszybciej zrobisz to malakserem). Przełóż do miski, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw do oddzielnie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).
  4. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę, pora i czosnek. Lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą - 2-3 minuty.
  5. Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  6. Cukinię dokładnie odciśnij, sok wylej. Dodaj do niej ziemniaki, ser, jajka, tartą bułkę, natkę i bazylię. Dopraw solą (ale nie za dużo, bo cukinia już była solona), pieprzem oraz gałką. Dokładnie wymieszaj.
  7. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (bo tak jest mniej mycia) lub wysmarowanej olejem. Wyrównaj i mocno uklep. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrób na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, w kratkę włóż ser. Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.
  9. Podawaj z sałatą i pomidorami. Możesz podać do zapiekanki ryż lub ulubioną kaszę ugotowaną na sypko.
Dodatkowe informacje
Jeśli do przygotowania zapiekanki użyjesz większych cukinii, usuń z nich pestki i miękkie wnętrze przed starciem.
A jeśli masz ochotę na danie "fit", nie dodawaj sera ani tartej bułki - zapiekanka będzie miała mniej zwartą konsystencję, ale nadal będzie przepyszna :)


Zródło-http://www.mniammniam.com/Zapiekanka_z_cukinii_na_bogato-19897p.html

Komentarze

Popularne posty