Cukinia? czemu nie... :)
Lazania (lasagne) z cukinii i mielonego mięsa
50 minut
bardzo łatwe
niedrogie danie
Porcje: 4-6
Tym razem lazania (lasagne) bez makaronu, ale za to z dużą ilością
mięciutkiej i smakowitej cukinii. Czego tu jeszcze nie ma? Prawie nie ma
mąki - dodajemy jej do sosu tylko łyżkę. Prawie nie ma tłuszczu - na 4
spore porcje używamy tylko łyżkę masła i dwie łyżki oleju.
Nie ma wieprzowiny, bo nadzienie robimy z mięsa drobiowego.
Hmhm... co w takim razie jest w tej lazanii? Otóż jest w niej mnóstwo zdrowia i... smaku! Tak, bo to taka zdrowa lazania, która mimo tego, że mało w niej składników, to smaczna jest mocno i ma mnóstwo cennych dla organizmu witamin i mikroelementów.
Aha, nie ma w niej też sera :) Ale jak lubisz ser, możesz ją nim posypać przed włożeniem do piekarnika. Ale wtedy będzie znacznie bardziej kaloryczna :) Jeśli jest to dla Ciebie ważne, nie dawaj sera, a smak i tak Cię bardzo miło zaskoczy :)
Jeszcze jedna uwaga - podana ilość cukinii, czyli cztery o wadze 1 kg jest prawidłowa. Nie myśl, że jest jej za dużo, tyle właśnie ma być - cukinia podczas zapiekania mocno bowiem straci na objętości.
Aha, jeszcze słowo o mięsie mielonym. Najlepsze jest takie, które zmielisz w domu. NIE kupuj żadnego mielonego mięsa w supermaketach. Najlepiej kup całą pierść lub kawałek indyka i zmiel w domu. Będziesz mieć pewność, że nie ma w nim soli oraz "pysznych" dodatków i wypełniaczy...
Jak każda lazania - także i ta - smakuje najlepiej drugiego dnia po odgrzaniu. Ale jeśli chcesz właśnie takiej spróbować, zrób od razu podwójną porcję...
Hmhm... co w takim razie jest w tej lazanii? Otóż jest w niej mnóstwo zdrowia i... smaku! Tak, bo to taka zdrowa lazania, która mimo tego, że mało w niej składników, to smaczna jest mocno i ma mnóstwo cennych dla organizmu witamin i mikroelementów.
Aha, nie ma w niej też sera :) Ale jak lubisz ser, możesz ją nim posypać przed włożeniem do piekarnika. Ale wtedy będzie znacznie bardziej kaloryczna :) Jeśli jest to dla Ciebie ważne, nie dawaj sera, a smak i tak Cię bardzo miło zaskoczy :)
Jeszcze jedna uwaga - podana ilość cukinii, czyli cztery o wadze 1 kg jest prawidłowa. Nie myśl, że jest jej za dużo, tyle właśnie ma być - cukinia podczas zapiekania mocno bowiem straci na objętości.
Aha, jeszcze słowo o mięsie mielonym. Najlepsze jest takie, które zmielisz w domu. NIE kupuj żadnego mielonego mięsa w supermaketach. Najlepiej kup całą pierść lub kawałek indyka i zmiel w domu. Będziesz mieć pewność, że nie ma w nim soli oraz "pysznych" dodatków i wypełniaczy...
Jak każda lazania - także i ta - smakuje najlepiej drugiego dnia po odgrzaniu. Ale jeśli chcesz właśnie takiej spróbować, zrób od razu podwójną porcję...
Składniki
"lazania z cukinii":4 średniej wielkości cukinie o łącznej wadze 1 kg
nadzienie:
1/2 kg mielonego mięsa drobionego (z kurczaka lub indyka)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
1 szklanka mleka (250 ml)
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 łyżka suszonej bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru
sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 czubata łyżka pszennej mąki
2 szklanki zimnego mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki tartej bułki
olej do wysmarowania form
Przepis
- Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Obrany ząbek czosnku pokrój na cienki plasterki. Natkę przebierz, usuń grube łodyżki, listki drobno posiekaj.
- Umyte i osuszone cukinie pokrój na cienki pasy - najłatwiej zrobisz to za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry cukinii włóż do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego, lekko posól, skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 8-10 minut - wyjmij, kiedy plastry cukinii zaczną się przypalać na brzegach. Ostaw do wystygnięcia.
- W garnku lub dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaż dwie minuty, cały czas mieszając, aż się lekko zeszkli. Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę.
- Do cebuli dodaj mielone mięso, smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając i rozbijając mięso na małe kawałki.
- Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, szklankę mleka, dopraw bazylią, solą, cukrem i pieprzem. Postaw na średnim małym ogniu i gotuj co jakiś mieszając przez 15-20 minut, aż mleko odparuje w połowie. Zestaw z ognia. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
- Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i smaż, energicznie mieszając przez minutę. Garnek zestaw z ognia, wlej zimne mleko, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź sos do wrzenia, bardzo często mieszając. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wlej do niego kilka łyżek sosu beszamelowego, na nim ułóż warstwę cukinii, na niej ułóż warstwę nadzienia. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników - na górze niech będzie warstwa cukinii.
- Zapiekankę polej sosem beszamelowym i posyp tartą bułką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30-35 minut, aż wierzch zacznie się ładnie rumienić.
- Podawaj z dużą ilością sałaty z sosem vinegret.
Zapiekanka z cukinii "na bogato"
70 minut
bardzo łatwe
tanie danie
Porcje: 6-8
Możesz zrobić tę zapiekankę dokładnie według przepisu. Ale... nie musisz :)
Możesz do niej dodać to, na co masz ochotę. A ja nie wiem, na co masz ochotę :) Może gdybym założył różową koszulę, jak pewien znany wróż... :) Może na kawałki podsmażonego boczku lub dobrej kiełbasy? A może na kawałki suszonych pomidorów? Paski gotowanej szynki? Albo inny zestaw ziół? Naprawdę nie wiem ;)
Ale może za pierwszym razem zrób zapiekankę dokładnie według przepisu :) Jest bardzo fajna - lekka i jednocześnie sycąca. Zdrowa i optymistycznie zielona. Niedroga i łatwa w przygotowaniu. Smakuje dobrze od razu po wyjęciu z piekarnika, ale smakuje również podgrzana na drugi dzień.
Możesz do niej dodać to, na co masz ochotę. A ja nie wiem, na co masz ochotę :) Może gdybym założył różową koszulę, jak pewien znany wróż... :) Może na kawałki podsmażonego boczku lub dobrej kiełbasy? A może na kawałki suszonych pomidorów? Paski gotowanej szynki? Albo inny zestaw ziół? Naprawdę nie wiem ;)
Ale może za pierwszym razem zrób zapiekankę dokładnie według przepisu :) Jest bardzo fajna - lekka i jednocześnie sycąca. Zdrowa i optymistycznie zielona. Niedroga i łatwa w przygotowaniu. Smakuje dobrze od razu po wyjęciu z piekarnika, ale smakuje również podgrzana na drugi dzień.
Najlepsza forma do upieczenia tej zapiekanki? To forma metalowa do pieczenia RR (33 x 23 cm) Wilton - używam jej od wielu lat i osobiście Ci ją polecam. To forma z serii RR - bardzo lubianej przez piekące osoby. Szybko i równomiernie się rozgrzewa. Praktycznie nic do niej nie przywiera - bo jest pokryta trwałą powłoką antyadhezyjną. Wystarczy odrobina tłuszczu, by zapiekanki i wypieki same z niej wyskakiwały. Łatwo się myje. Wszystkie formy Wilton RR możesz kupić w mniamowym sklepie. Kliknij i kup, będziesz zachwycona, a Twoje zapiekanki i wypieki będą zawsze udane :) |
Składniki
4 cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg3 ziemniaki "sałatkowe" (czyli nie rozpadające się podczas gotowania) - około 40 dag
1 cebula średniej wielkości
1 por - tylko biała część - około 15-20 cm
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki startego żółtego sera
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)
2 jajka
2 łyzki tartej bułki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej - najlepsza z Manufaktury Smaku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz - najlepszy z Manufaktury Smaku
na wierzch:
3/4 szklanki startego żółtego sera
papier do pieczenia do wyłożenia formy
Przepis
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj na parze do średniej miękkości - powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem (od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości).
- Pora pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.
- Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach (najszybciej zrobisz to malakserem). Przełóż do miski, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw do oddzielnie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).
- Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę, pora i czosnek. Lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą - 2-3 minuty.
- Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cukinię dokładnie odciśnij, sok wylej. Dodaj do niej ziemniaki, ser, jajka, tartą bułkę, natkę i bazylię. Dopraw solą (ale nie za dużo, bo cukinia już była solona), pieprzem oraz gałką. Dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (bo tak jest mniej mycia) lub wysmarowanej olejem. Wyrównaj i mocno uklep. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrób na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, w kratkę włóż ser. Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.
- Podawaj z sałatą i pomidorami. Możesz podać do zapiekanki ryż lub ulubioną kaszę ugotowaną na sypko.
Jeśli do przygotowania zapiekanki użyjesz większych cukinii, usuń z nich pestki i miękkie wnętrze przed starciem.
A jeśli masz ochotę na danie "fit", nie dodawaj sera ani tartej bułki - zapiekanka będzie miała mniej zwartą konsystencję, ale nadal będzie przepyszna :)
Zródło-http://www.mniammniam.com/Zapiekanka_z_cukinii_na_bogato-19897p.html
Komentarze
Prześlij komentarz